Angst

Angsttandarts

Het komt regelmatig voor: kinderen of volwassenen die een extreme angst hebben voor de tandarts. Daarom is er in onze praktijk een speciale angsttandarts, Annemieke van de Laan. Maak uw angst bespreekbaar, Annemieke weet hoe zij u kan helpen. Bang zijn bij de tandarts is niet ongewoon. Een kwart van de Nederlanders heeft angst voor de tandarts. Zo’n 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang dat ze niet meer durven te gaan (tandartsfobie). En dat vergroot natuurlijk de kans op problemen aan tanden, kiezen en tandvlees. Gelukkig is er wel iets aan deze angst te doen. Gijsbrecht van Amstel is gekwalificeerd als ‘ lieve tandarts.’

De oorzaken van tandartsangst

De oorzaken van angst voor de tandarts kunnen heel verschillend zijn en gaan vaak terug tot de jeugd. Een persoon met angst heeft in veel gevallen het nodige te verduren gehad bij de (school)tandarts. Bij anderen is de angst doorgegeven door de ouders of afkomstig van ‘griezelverhalen’ op school. De meeste mensen die tegen een tandartsbezoek opzien, gaan gelukkig wel. Toch blijven ze bang voor de boor of de verdovingsinjectie. Anderen zijn bang voor de pijn of denken voortdurend dat de tandarts een zenuw of hun tong gaat doorboren. En vaak blijkt dat de angst niet terecht is. Want bij ons kunt u zich bijvoorbeeld pijnloos laten verdoven. Wij werken daarvoor met speciale apparatuur en computergestuurde naalden. Annemieke van de Laan laat u graag zien hoe het werkt. Tevens hebben wij de mogelijkheid om u te behandelen onder lachgas, Dit geeft u een ontspannen gevoel. U kunt na afloop overigens gewoon autorijden, mocht u met de auto naar de praktijk zijn gekomen.

Voorkomen van tandartsangst op jonge leeftijd

Om angst op latere leeftijd zo veel mogelijk te beperken is het van belang dat u uw kind zo vroeg mogelijk meeneemt naar de tandarts. Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind went aan de tandarts, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat. Bovendien kunnen we dan al vroeg en spelenderwijs het melkgebit controleren.

Een aantal tips:

  • Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Oudere kinderen kunnen het proberen zonder aanwezigheid van een ouder. Daardoor krijgen ze meer zelfvertrouwen.
  • Blijft u er als ouder bij? Laat dan zo veel mogelijk over aan de tandarts. Doe geen valse beloftes, zoals: ‘Je voelt absoluut niks’. Als het dan toch wat pijn doet, kan uw kind zich verraden voelen.
  • U kunt uw kind belonen als het zich flink houdt. Geef een klein presentje, laat het een uurtje langer opblijven, etc. Beloon altijd pas achteraf en beloof geen dingen vooraf (“Als je doet wat de tandarts zegt dan krijg je…..”). Dit leidt nogal eens tot lastige onderhandelingen met het kind.


QuickSleeper:
Binnen onze praktijk maken wij gebruik van verschillende verdovingsmethoden. De QuickSleeper is een methode om pijnloos te verdoven die erg effectief is. De anesthesie is voor de patiënt efficiënter en comfortabeler uit te voeren. Deze verdoving geeft geen verdoofd gevoel en kan niet mislukken. Met slechts één enkele prik kunnen maar liefst acht tanden worden verdoofd. Vermeld bij het maken van een afspraak of u gebruik wilt maken van deze verdovingsmethode.

Hoe werkt de QuickSleeper?
In deze verdovingsspuit zit een dun naaldje dat zich langzaam en gecontroleerd in het bot draait. In het bot zit geen gevoel, u voelt hier helemaal niets van. De anesthesievloeistof wordt in het spongieuze bot geïnjecteerd en verspreidt zich in het aanliggende weefsel. De naald wordt langzaam en zonder dat u het voelt teruggetrokken en de behandeling kan dan direct beginnen.

Meer informatie over de QuickSleeper >>>

Bron: Angst voor de tandheelkundige behandeling (2006) van prof. dr. A. de Jongh, tandarts angstbegeleiding en Stichting voor Bijzondere Tandheelkunde (SBT)

Meer informatie over de angsttandarts? >>>