Verstandskies

Verstandskies

De derde grote kies achterin de mond wordt de verstandskies genoemd. De naam van de kies heeft echter niets te maken met het verstand, maar heeft zijn naam gekregen omdat deze kies een ‘verre stand’ in de mond heeft.

Doorbreken van verstandskiezen

Gemiddeld rond het achttiende en vierentwintigste levensjaar breken de verstandskiezen door, maar dit is bij iedereen verschillend. Bij ongeveer 25% van de mensen zijn een of meerdere verstandskiezen niet aangelegd.

Het komt dus vaak voor dat verstandskiezen niet of niet volledig doorbreken. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Soms is er te weinig ruimte, belemmert een andere kies de doorbraak of heeft de verstandskies een abnormale doorbraakrichting. Dit noemen we ook wel ‘impactie’. In sommige gevallen zijn er ogenschijnlijk geen belemmeringen, maar breekt de verstandskies toch niet door. Dit noemen weagenesie.

Verstandskies preventief verwijderen

Sommige mensen hebben niet voldoende ruimte in hun mond voor verstandskiezen. Als deze kiezen dan doorkomen, is de kans groot dat ze in de toekomst klachten veroorzaken, zoals cariës of tandvleesontstekingen. Ook kan er soms een cyste of tumor rond de verstandskies ontstaan. Daarom maakt uw tandarts regelmatig een röntgenfoto om te bekijken hoe het ervoor staat met uw verstandkies(zen). Indien nodig kan de verstandskies preventief verwijderd worden.

Meer weten over verstandskiezen? >>>

Bron: Alles Over Het Gebit, tandarts.nl