Parodontologie

Parodontologie

Wij kunnen in onze praktijk veel voor u betekenen op het gebied van parodontologie. In onze praktijk werken tandarts-parodontologen. Zij zijn gespecialiseerd in de behandeling van tandvleesaandoeningen. Ook ondersteunen zij u bij het herstellen van het gebit.

Parodontitis

Parodontitis is een ontsteking van het tandvlees, ofwel het parodontium genoemd. Het parodontium is het steunweefsel van de gebitselementen. De ontsteking kan zich uitbreiden naar het kaakbot. Daardoor kan er kaakbot rondom de tanden en kiezen verloren gaan. Parodontitis bedreigt dus niet de tanden en kiezen zelf, maar het houvast van de gebitselementen. Uiteindelijk kan er zo veel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan en uitvallen. Parodontitis is een sluipende ziekte. De ziekte kan lange tijd aanwezig zijn zonder dat het opgemerkt wordt. Parodontitis wordt erg onderschat. Het kan leiden tot hartziektes en hersenziektes als er niet behandeld wordt.

Parodontale ontstekingen

Parodontale zorgverlening in Nederland is in de afgelopen decennia sterk veranderd. Tandartsen en patiënten zijn steeds beter op de hoogte van de mogelijkheden om parodontale ontstekingen te onderkennen en behandelen. De meeste patiënten willen levenslang hun eigen gebit behouden. Technisch gesproken kan dat voor het overgrote deel van de bevolking. Bovendien bevestigen onderzoeken de laatste jaren het verband tussen algehele gezondheid en parodontale ontstekingen.

Wanneer is er sprake van een parodontale aandoening?
  • Wanneer het tandvlees bloedt bij het tandenpoetsen of het eten van harde dingen, zoals bijvoorbeeld appels.
  • Wanneer het tandvlees gevoelig of pijnlijk is bij het tandenpoetsen.
  • Wanneer het tandvlees terugtrekt, zodat het lijkt of de gebitselementen langer worden.
  • Wanneer de stand van een of meer tanden vanzelf verandert.
  • Wanneer de gebitselementen los gaan staan.
  • Wanneer u last hebt van een vieze smaak.
  • Wanneer u last hebt van een ‘slechte adem’


Wilt u meer weten of parodontologie of parodontitis? >>>