Wortelkanaalbehandeling

Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is in sommige gevallen helaas noodzakelijk. Onder het zichtbare gedeelte van een tand of kies (de kroon), bevindt zich de wortel. In iedere wortel bevinden zich een of meerdere wortelkanalen. Dit kanaal is gevuld met met bindweefsel, zenuwvezels en kleine bloedvaten. Deze kanalen kunnen door tandbederf, een lekkende vulling of een val ontstoken raken. De wortelkanalen staan via de wortelpunten in verbinding met het bot. Hierdoor kan een ontsteking zich via de kanalen uitbreiden naar dit gebied.

Ontsteking aan uw tandweefsel

In de meeste gevallen wordt de ontsteking veroorzaakt door bacteriën. De ontsteking kan pijnloos zijn, maar ook juist hevige pijn geven. Voelen uw tanden of kiezen gevoelig aan bij het drinken van koude of warme dranken? Dat kan een signaal zijn. Uw tandarts moet het ontstoken tandweefsel verwijderen om te voorkomen dat de ontsteking zich uitbreidt naar uw kaakbot. Als dat het geval is kan er zelfs zoveel kaakbot verdwijnen dat de tanden en kiezen los gaan staan of uitvallen. Voelt uw tand of kies ‘te hoog’ bij het dichtbijten? Dat kan duiden op een kaakbotontsteking. Raadpleeg meteen uw tandarts. Een tijdige wortelkanaalbehandeling kan veel problemen voorkomen.

Bang voor een tandartsgesprek? Onze collega Annemieke van der Laan is onze speciale angsttandarts en neemt de tijd voor u om met u te bespreken wat er gaat gebeuren en wat de mogelijkheden zijn.

Bron: KNMT en Dr. G.A. van der Weijden, tandarts parodontoloog/implantoloog

Bel voor meer informatie over een wortelkanaalbehandeling onze praktijk >>>